Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti o vijestima iz Ukrajine i svega vezanog uz Ukrajinu.

Pravo „krvoproliće“ nastalo je na tržištima kriptovaluta pri čemu su neke izgubile 60-90% vrijednosti od maksimalne cijene.

Tehnološke dionice bile su nešto bolje sreće, međutim i tamo je popriličan kaos.

Nakon godina krajnje ekspanzivne moneratne politike te krajnje raskalašenog ponašanja čelnika centralih banaka – ceh je došao na naplatu. Inflacija nije ni prolazna ni privremena, već je vrlo prisutna. Jučerašnje očitanje američkog CPI kaže da je na razini 8,3%… ukoliko je tome za vjerovati. FED je odavno „iza krivulje“, a ECB još i više. Unatoč tome što polusuvisli američki predsjednik govori da je „za sve kriv Putin“ – istina je sasvim drugačija. Samo u posljednja 22 mjeseca „tiskano“ je 80% svih USD u opticaju. Nadalje, bilanca ECB-a je dosegla 80% europskog BDP-a.

Neminovno je podizanje kamatnih stopa (već odavno) i zaoštravanje monetarne politike. Ovo je klaslična situacija „too many moonies chasing too few goods“. Američka središnja banka već je započela sa podizanjem kamatnih stopa, ali te akcija za sada izgledaju kao gašenje požara čašom vode. Referentne stope ECBa još su negativne, međutim prinosi na državne obveznice su značajno porasli.

Za očekivati je daljnje zaoštravanje uvjeta te daljnje „brisanje“ vrijednosti imovinskih klasa koje uistinu nemaju svoju „unutarnju“ vrijednost. Dno definitivno nije dosegnuto i navedena situacija će značajno imati utjecaja na zaduživanje pojedinih vlada. A svakako je i za očekivati i default nekih koje su najizloženije.

Podijeli

Podijeli objavu na Facebooku
Podijeli objavu na Twitter
Podijeli objavu na Linkdinu
Podijeli objavu na Pinterestu

Kritična komunikacija

Od početka rata u Ukrajini enormno je porasla potražnja za satelitskim telefonima i satelitskim terminalima. Kriza čipova i ostalih sofisticiranih elektroničkih komponenti ovu je situaciju

Pročitaj više »

Novi ISO 27001:2022

Tehnološki napredak u zadnjih 20 godina iz temelja je promijenio radne procese. Tada, manje od 7% svjetske populacije, koristilo je informatičke tehnologije ili bilo „online“.

Pročitaj više »

Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti

Pročitaj više »