Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti o vijestima iz Ukrajine i svega vezanog uz Ukrajinu.

Pravo „krvoproliće“ nastalo je na tržištima kriptovaluta pri čemu su neke izgubile 60-90% vrijednosti od maksimalne cijene.

Tehnološke dionice bile su nešto bolje sreće, međutim i tamo je popriličan kaos.

Nakon godina krajnje ekspanzivne moneratne politike te krajnje raskalašenog ponašanja čelnika centralih banaka – ceh je došao na naplatu. Inflacija nije ni prolazna ni privremena, već je vrlo prisutna. Jučerašnje očitanje američkog CPI kaže da je na razini 8,3%… ukoliko je tome za vjerovati. FED je odavno „iza krivulje“, a ECB još i više. Unatoč tome što polusuvisli američki predsjednik govori da je „za sve kriv Putin“ – istina je sasvim drugačija. Samo u posljednja 22 mjeseca „tiskano“ je 80% svih USD u opticaju. Nadalje, bilanca ECB-a je dosegla 80% europskog BDP-a.

Neminovno je podizanje kamatnih stopa (već odavno) i zaoštravanje monetarne politike. Ovo je klaslična situacija „too many moonies chasing too few goods“. Američka središnja banka već je započela sa podizanjem kamatnih stopa, ali te akcija za sada izgledaju kao gašenje požara čašom vode. Referentne stope ECBa još su negativne, međutim prinosi na državne obveznice su značajno porasli.

Za očekivati je daljnje zaoštravanje uvjeta te daljnje „brisanje“ vrijednosti imovinskih klasa koje uistinu nemaju svoju „unutarnju“ vrijednost. Dno definitivno nije dosegnuto i navedena situacija će značajno imati utjecaja na zaduživanje pojedinih vlada. A svakako je i za očekivati i default nekih koje su najizloženije.

Podijeli

Share on facebook
Podijeli objavu na Facebooku
Share on twitter
Podijeli objavu na Twitter
Share on linkedin
Podijeli objavu na Linkdinu
Share on pinterest
Podijeli objavu na Pinterestu

Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti

Pročitaj više »

Što je BGAN?

BGAN (Broadband Global Area Network) je sinonim za Inmarsatov sustav širokopojasne satelitske komunikacijske mreže globalnog pokrivanja. Korištenjem BGAN satelitske Land Mobile terminalne opreme moguće je

Pročitaj više »

Što je VSAT?

VSAT je sustav dvosmjerne satelitske komunikacije namijenjene privatnim mrežama korištenjem manjih satelitskih terminalnih postaja. Pojam VSAT je akronim i dolazi od Very Small Aperture Terminal (postaje

Pročitaj više »