ISO 37001 – Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja

Na žalost, podmićivanje je raširena pojava koja izaziva ozbiljne društvene, moralne, ekonomske i političke probleme, potkopava dobro upravljanje, ometa razvoj i narušava tržišno natjecanje.

Podmićivanje narušava pravdu i ljudska prava te predstavlja prepreku mjerama za ublažavanje siromaštva. Isto tako, povećava troškove rada i poslovanja, unosi neizvjesnost u trgovačke transakcije, povećava cijenu proizvoda i usluge, umanjuje njihovu vrijednost, što može u konačnici dovesti do gubitka imovine pa i života. Također, uništava povjerenje u institucije i ometa pošteno i učinkovito djelovanje tržišta.

Standardizacija mjera za borbu protiv podmićivanja formalizirala se 2016. godine objavljivanjem norme 37001 –  Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja.

Osmišljena je kako bi pomogla organizacijama uspostaviti, implementirati, održavati i poboljšati aktivnosti, mjere i kontrole za suzbijanje podmićivanja.

Norma 37001 je fleksibilna i može se prilagoditi širokom rasponu organizacija u bilo kojoj državi, uključujući:

  • Velike organizacije,
  • Mala i srednja poduzeća,
  • Organizacije javnog i privatnog sektora,
  • Nevladine organizacije.

 

Mjere koje zahtijeva ISO 37001 osmišljene su tako da se integriraju s postojećim sustavima upravljanja i kontrolama. Slijedi uobičajenu strukturu visoke razine za norme ISO sustava upravljanja, za jednostavnu integraciju s drugim normama, na primjer, ISO 9001 – Sustavi upravljanja kvalitetom.

 

Uvođenja norme ISO 37001 osigurava:

  • Minimalne zahtjeve i prateće smjernice za implementaciju ili usporedbu sustava upravljanja za suzbijanje podmićivanja,
  • Uvjeravanje upravi, investitorima, zaposlenicima, kupcima i drugim dionicima da organizacija poduzima razumne korake, mjere i aktivnosti kako bi spriječila podmićivanje,
  • Dokaz u slučaju istrage da je organizacija poduzela razumne korake, mjere i aktivnosti da spriječi podmićivanje.

 

Podijeli

Podijeli objavu na Facebooku
Podijeli objavu na Twitter
Podijeli objavu na Linkdinu
Podijeli objavu na Pinterestu

Kritična komunikacija

Od početka rata u Ukrajini enormno je porasla potražnja za satelitskim telefonima i satelitskim terminalima. Kriza čipova i ostalih sofisticiranih elektroničkih komponenti ovu je situaciju

Pročitaj više »

Novi ISO 27001:2022

Tehnološki napredak u zadnjih 20 godina iz temelja je promijenio radne procese. Tada, manje od 7% svjetske populacije, koristilo je informatičke tehnologije ili bilo „online“.

Pročitaj više »

Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti

Pročitaj više »