ISTINE I ZABLUDE O SATELITSKIM TELEFONIMA

Može se općenito reći da o satelitskim telefonima, njihovoj upotrebi, cijenama uređaja te cijenama korištenja postoje brojne zablude. Najčešće se smatra da se radi o velikim, teškim, glomaznim i vrlo skupim uređajima čije rukovanje iziskuje posebne vještine i znanja te da su kao takvi namijenjeni samo profesionalcima ili rijetkim odabranim sretnicima. Takvoj predodžbi doprinijele su reportaže, dokumentarni i igrani filmovi snimljeni prije dvadesetak ili više godina. Tada se zaista radilo o nezgrapnim samostojećim uređajima na čijem vrhu je bila pričvršćena parabolična antena u obliku velikog otvorenog kišobrana. Sjetimo se samo filmova o James Bondu.

A kakvo je stanje danas?

Danas su satelitski telefoni sasvim drugačiji uređaji koji ni na koji način ne nalikuju svojim dalekim rođacima od prije dvadesetak i više godina. Cijenom su se gotovo izjednačili sa cijenama mobitela srednje klase. Iako neznatno većih dimenzija svojim oblikom nalik su današnjim pametnim telefonima. Razlike dakako postoje – satelitski telefoni koriste antene koje u toku rada moraju biti izvučene  iz kućišta kako bi se osigurala neometana veza sa satelitom. Sama namjena satelitskih telefona je prvenstveno uspostava govornih poziva i SMS poruka dok korištenje interneta, elektroničke pošte, snimanje fotografija i video sadržaja nije predviđeno. Za takve namjene postoji druga specijalizirana satelitska oprema. Ali postoje i neke specifičnosti koje satelitski telefon pruža. Po svojoj prirodi satelitski telefon ne poznaje funkciju roaminga – njemu je potpuno svejedno s koje lokacije se uspostavlja veza, a isto tako mu je svejedno na kojoj lokaciji se nalazi sugovornik. Cijena minute razgovora uvijek je ista. Tako na primjer korisnik satelitskog telefona može iz Splita pozvati svog rođaka u New York i za to će platiti isti iznos kao da je zvao svog prijatelja u Splitu. Isto vrijedi i za SMS poruke. Upravo zbog činjenice da satelitski telefoni ne koriste enormno skupe roaming usluge zemaljskih teleoperatora, njihovo korištenje je često višestruko jeftinije od korištenja mobitela. Naročito se to odnosi na veze uspostavljene mobitelom s dalekim destinacijama i zemljama izvan kruga Europske unije. Zbog toga je važno zapamtiti – cijene usluga definirane su jedinstveno i ovise samo o dužini trajanja razgovora.

Prisluškivanje, ometanje i snimanje

Kada dva korisnika koji posjeduju satelitske telefone međusobno ostvaruju komunikaciju, sadržaj te komunikacije nije moguće ometati, snimati i prisluškivati. Razlog je vrlo jednostavan – između ta dva korisnika postoji samo satelit koji ih povezuje. Njihova komunikacija ni na koji način ne ulazi u javnu mrežu već se odvija po principi točka – satelit – točka. Ako pak samo jedan korisnik koristi satelitski telefon, dok njegov sugovornik koristi mobitel, prisluškivanje je moguće. Signal sugovornika djelomično je ostvaren u javnoj mreži, a ona je po prirodi stvari podložna prisluškivanju. Ako želite biti potpuno sigurni da vas nitko neće moći prisluškivati osigurajte da svi sudionici koriste satelitske telefone.

Rad u pokretu

Satelitski telefon vam omogućuje i rad u pokretu. Bilo da se radi o vožnji automobilom ili brodom – veze su uvijek dostupne. Jedino što će vam možda zatrebati je posebno dizajnirana dodatna satelitska antena koja će vam omogućiti rad iz zatvorenog prostora (kabine vozila, unutrašnjosti broda ili rad iz kontejnera). Takve antene spadaju u dodatnu opremu i njihove cijene variraju zavisno o namijeni i proizvođaču.

Zaključak

Satelitski telefoni sve više postaju dio naše svakodnevnice. Cijenom su postali vrlo pristupačni i ”običnim” ljudima. U kategoriji korisnika svatko od njih se može vrlo lako prepoznati – avanturisti, planinari, ljubitelji ekstremnih sportova, nautičari, turisti i gosti na velikim kruzerima kao i poslovni ljudi najrazličitijih profila – svatko od njih ima svoje specifične razloge zbog kojih im satelitski telefoni mogu biti od velike koristi. Pitanje sigurnosti ostaje svima njima zajedničko jer im jedino satelitski telefon omogućuje komunikaciju u svakom trenutku i sa svake lokacije na Zemlji. Jednostavno, pouzdano i sigurno.

Podijeli

Podijeli objavu na Facebooku
Podijeli objavu na Twitter
Podijeli objavu na Linkdinu
Podijeli objavu na Pinterestu

Kritična komunikacija

Od početka rata u Ukrajini enormno je porasla potražnja za satelitskim telefonima i satelitskim terminalima. Kriza čipova i ostalih sofisticiranih elektroničkih komponenti ovu je situaciju

Pročitaj više »

Novi ISO 27001:2022

Tehnološki napredak u zadnjih 20 godina iz temelja je promijenio radne procese. Tada, manje od 7% svjetske populacije, koristilo je informatičke tehnologije ili bilo „online“.

Pročitaj više »

Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti

Pročitaj više »