Satelitski telefoni

Satelitski telefoni koji omogućuju upućivanje poziva bilo gdje širom svijeta za istu cijenu

IsatPhone je satelitski telefon najnovije generacije koji komunikaciju ostvaruje posredstvom mreže geostacionarnih satelita u vlasništvu Inmarsata. Mrežu čine tri satelita iz serije I-4 (Inmarsat-4) te na taj način ujedno ostvaruju globalno pokrivanje zemlje satelitskim signalom. Ista mreža satelita osim za IsatPhone 2 koristi se i za BGAN servis (Broadband Global Area Network) – pokretne satelitske IP terminale (internet, web, e-mail, voice i video).

IsatPhone je vrlo kompaktan uređaj koji svojim oblikom i načinom uporabe uveliko podsjeća na mobilne telefone. Ipak, od klasičnih mobilnih telefona razlikuje se po tome što za svoj rad ne koristi mrežu zemaljskih lokalnih postaja (gsm ćelija) već se veza isključivo ostvaruje posredstvom satelita, zemaljskih satelitskih postaja i odgovarajuće zemaljske infrastrukturne podrške nacionalnih telekom operatora. Inmarsat je trenutno jedini globalni pružatelj satelitskih telefonskih i BGAN usluga upravo zbog činjenice da u 100%-tnom vlasništvu posjeduje vlastitu mrežu satelita te mrežu zemaljskih satelitskih postaja.

IsatPhone je prvenstveno dizajniran kao robustan i vrlo pouzdan uređaj – posjeduje ugrađenu preklopnu antenu (slika) koja mu omogućuje dvosmjernu vezu sa satelitom. Odlikuje se specijalnim kućištem izvedenim u klasi zaštite IP53 te je kao takav otporan na vlagu, prašinu, pad i mehanička oštećenja (slika). IsatPhone ima ugrađena Micro USB i Bluetooth sučelja te priključke za mikrofon/slušalice i vanjsku antenu (kada se koristi iz zatvorene prostorije). Rad je moguć u vrlo širokom rasponu temperatura od -20ºC do +55ºC. Za detaljnije tehničke značajke pogledajte.

Poput mobilnih telefona i IsatPhone koristi SIM karticu (Subscription Identity Module – korisnički identifikacijski modul) u kojoj su pohranjeni podaci o korisniku. Korisnik, nakon što odabere i ugovori određeni pretplatnički model (Inmarsat Airtime), dobiva svoju SIM karticu nakon čega može početi sa korištenjem uređaja. Korisnički račun se (poput pretplate za mobilne telefone) može zatim dopunjavati, mijenjati, a sve u skladu sa trenutnim potrebama korisnika.

Kako bi na vrlo turbulentnom satelitskom telekomunikacijskom tržištu postao lider Inmarsat je odlučio politikom cijena preteći svoje konkurente (Glaobalstar, Iridium, Thuraya) te ujedno postati jaka konkurencija nacionalnim telekom operatorima mobilne telefonije. To je postignuto prvenstveno najnižom cijenom usluge koja je globalno određena na 0.99 USD za jednu minutu telefonskog razgovora ostvarenog sa bilo koje lokacije na svijetu. Odmah je uočljivo da je tako definirana cijena značajno niža od cijena koje nacionalni telekom operatori obračunava u sustavu Roaminga.

Nadalje, korisnici IsatPhone satelitskih telefona više ne ovise o dostupnosti odnosno pokrivenosti određene lokacije gsm signalom sa koje se želi ostvariti veza – Inmarsatovi sateliti pokrivaju 93% ukupne zemljine površine što znači da se telefonski razgovori podjednako dobro mogu ostvariti sa bilo koje točke na kopnu ili moru. Izuzetak čine samo Sjeverni i Južni pol.

Za korištenje IsatPhone satelitskog telefona nisu potrebne posebne dozvole s obzirom da je njegov rad u Hrvatskoj reguliran Općom dozvolom.

Proizvodi

IsatPhone 2

Cijena uređaja – 1095 € 

Komplet uključuje:

 • Satelitski telefon IsatPhone 2 
 • SIM kartica
 • USB kabel
 • mrežni adapter za punjenje baterije opremljen svim tipovima priključnica
 • dodatni mikrofon sa slušalicom (žičana veza)
 • futrola s ovijesnim mehanizmom za nošenje satelitskog telefona oko pasa
 • USB stick s uputama za uporabu

 

Nova generacija IsatPhone 2 pridružuje se našem IsatPhone Pro portfelju ručnih satelitskih telefona donoseći veći izbor kupcima koji žele dokazanu pouzdanost koju pruža Inmarsat.

IsatPhone 2 je zahtjevan telefon za zahtjevan svijet. Robusna slušalica dizajnirana je da izdrži sve situacije koje se mogu pojaviti u prirodi – od visokih vrućina do ledenih mećava, pustinjskih pješčanih oluja ili monsunskih kiša. Nudi neusporedivo trajanje baterije – do 8 sati razgovora i do 160 sati u stanju mirovanja.

Dizajn i mogućnosti IsatPhone 2, uključujući sigurnosne značajke, zajedno čine idealan odabir za najzahtjevnije korisnike u sektorima kao što su državna uprava, nafta i plin, sigurnosne tvrtke, nevladine organizacije i mediji.

 • Visoka pouzdanost
 • Izuzetna kvaliteta glasa
 • Govorna pošta, tekstualne SMS i e-poruke
 • Prošireni kapacitet baterije
 • Gumb za pomoć – simultano šalje podatke o korisničkoj GPS lokaciji i tekst na unaprijed predefinirane brojeve za hitne slučajeve
 • Praćenje – po potrebi šalje podatke o geo-lokaciji
 • Bluetooth za upotrebu bez ruku
 • Upozorenja o dolaznom pozivu i sa zaklopljenom antenom
 • Ergonomsko i robusno kućište

Iridium 9555

Cijena uređaja – 1485

Iridium 9555 je kompaktan, lagan i jednostavan za korištenje. Projektiran je da izdrži gruba okruženja te je povezan je s globalnom satelitskom mobilnom mrežom. S industrijskim dizajnom, kompaktnim oblikom koji je jednostavan za rukovanje i aerodinamičkim značajkama kao što je interno pospremljena antena, ovaj elegantni, ali izdržljivi satelitski telefon je dizajniran da ga lako nosite kamo god idete.

 • Produljeni vijek trajanja baterije – Do (4) sata razgovora, (30) sati čekanja
 • Osvijetljeni zaslon s 200 znakova
 • Integrirani spikerfon
 • Unutarnja antena
 • Nadograđeni Mini-USB podatkovni priključak
 • Podrška za mobilno povezivanje
 • Interni adresar i adresar temeljen na SIM kartici
 • Odabir melodija zvona i upozorenja
 • Opcije zaključavanja tipkovnice i PIN-a

Iridium Extreme – 9575

Cijena uređaja – 1645

Čvrst i robustan, Iridium Extreme® projektiran je da podrži korisnike koji ga često koriste u teškim uvjetima — posvuda.

 • Poboljšani vijek trajanja baterije – Do (4) sata razgovora, (30) sati čekanja
 • Dvosmjerna povezanost – Poboljšana mogućnost slanja poruka putem SMS-a i e-pošte
 • Usluge temeljene na lokaciji – Podržava GPS, mrežno praćenje i usluge Google mapiranja
 • Spreman za hitne slučajeve – Programabilni SOS jednim dodirom s pristupom 24/7 hitnoj pomoći
 • Ekstremna izdržljivost – Tipkovnica otporna na vremenske uvjete, mikrofon otporan na vjetar, IP65, MIL-STD 810F
 • Prikaz – 200 znakova, čitljivo na dnevnom svjetlu s integriranim pozadinskim osvjetljenjem za noćno gledanje
 • Memorija – Interni imenik sa 100 unosa s kapacitetom za više telefonskih brojeva, adresa e-pošte i bilješki
 • Sigurnost – Opcije zaključavanja tipkovnice i PIN-a
Kako funkcionira

Satelitski telefon IsatPhone za ostvarenje veze koristi mrežu od tri Inmarsatova satelita I-4 najnovije generacije. Bez obzira gdje se korisnik trenutno nalazi IsatPhone će najprije registrirati i pohraniti GPS podatke dotične lokacije (GPS Fix) te ih proslijediti na odgovarajući satelit. Satelit će zatim dodijeliti najoptimalniji komunikacijski kanal sa korisnikom te signal proslijediti zemaljskoj satelitskoj postaji, a ova posredstvom zemaljske telekomunikacijske infrastrukture povezati ga sa krajnjim korisnikom. U koliko i krajnji korisnik (ili više njih) također koriste IsatPhone, zemaljska satelitska postaja će tada signal proslijediti ponovno na odgovarajući satelit koji će ga dostaviti krajnjim korisnicima.

Tako ostvarena veza ni na koji način neće imati doticaja sa zamaljskom telekomunikacijskom infrastrukturom te ju stoga neće biti moguće ometati i prisluškivati.

 • ugrađena preklopna antena se postavlja u radni položaj
 • IsatPhone pohranjuje GPS podatke lokacije na kojoj se korisnik trenutno nalazi
 • signal sa GPS podacima se šalje na satelit – satelit dodijeljuje najoptimalniji komunikacijski kanal
 • IsatPhone 2 satelitskom telefonu korisnika
 • korisnik bira željeni broj sugovornika
  satelit prihvaća signal te ga prosljeđuje zemaljskoj satelitskoj postaji koja zatim:
 1. posredstvom zemaljske telekomunikacijske infrastrukture uspostavlja poziv sa krajnjim korisnikom na njegov fiksni ili mobilni telefon
 2. šalje signal ponovno na satelit koji ga prosljeđuje krajnjem korisniku (ako i on koristi IsatPhone 2 satelitski telefon)
Pitanja i odgovori

IsatPhone 2 je kompaktan mobilni satelitski telefon koji vezu sa suguvornikom ostavaruje posredstvom mreže od tri geostacionarna satelita I-4 u vlasništvu Inmarsata.

IsatPhone 2 je originalni i jedinstven proizvod Inmarsata.

Ekskluzivni proizvođač IsatPhone 2 satelitskog telefona je kompanija Elcoteq SE (www.elcoteq.com) sa sjedištem u Tallinnu, Estonija. Elcoteq SE je treći svjetski proizvođač mobilnih telefona te kotira na Helsinškoj burzi telnoloških dionica (NASDAQ).

Bilo gdje na svijetu osim na Južnom i Sjevernom polu. Za detaljnu mapu pokrivenosti signala pogledajte kartu pokrivenosti signala.

Može. S obzirom da je Inmarsat omogućio globalnu zemljinu pokrivenost satelitskim signalom IsatPhone 2 je moguće podjednako kvalitetno koristiti sa bilo koje lokacije na svijetu bez obzira da li se veza ostvaruje sa kopna ili mora. Iznimke jedino čine Južni i Sjeverni pol.

Može. Iako to nije prvobitna namjena IsatPhone 2 se može koristiti i kao GPS uređaj. Za kontinuirani prikaz pozicije potrebno ga je povezati sa osobnim računalom.

Da. Imnarsat je za podatkovne komunikacije osigurao brzine od 20 kbps. S obzirom da IsatPhone 2 ima ugrađena Micro USB i Bluetooth 2.0 sučelja moguće ga je vrlo jednostavno povezati sa osobnim računalom i ostalom dodatnom opremom.

Satelitski telefon IsatPhone 2 za ostvarenje veze koristi mrežu od tri Inmarsatova satelita I-4 najnovije generacije. Bez obzira gdje se korisnik trenutno nalazi IsatPhone 2 će najprije pohraniti GPS podatke dotične lokacije (GPS Fix) te ih proslijediti na odgovarajući satelit. Satelit će zatim dodijeliti najoptimalniji komunikacijski kanal sa korisnikom te signal proslijediti zemaljskoj satelitskoj postaji, a ova posredstvom zemaljske telekomunikacijske infrastrukture povezati ga sa krajnjim korisnikom. U koliko i krajnji korisnik (ili više njih) također koristi IsatPhone 2, zemaljska satelitska postaja će tada signal proslijediti ponovno na odgovarajući satelit koji će ga dostaviti krajnjem korisniku. Poput mobilnih telefona i IsatPhone 2 koristi SIM karticu.

SIM kartica je čip utisnut u plastični nosač koji služi za identifikaciju, uporabu i korištenje IsatPhone Pro satelitskog telefona identično načinu na koji se kartica koristi i kod mobilnih telefona. SIM kartica ujedno predstavlja i korisnički račun sa svim potrebnim informacijama vezano za pretplatu i odabir servisa. Pretplatnička SIM kartica se jednostavno može prebaciti iz jednog IsatPhone Pro uređaja u drugi.

Da. U tom slučaju oba (ili više) korisnika u potpunosti ne ovise o dostupnosti zemaljske telekomunikacijske infrastrukture jer se veza, posredstvom satelita, ostvaruje direktno sa jednog IsatPhone 2 uređaja na drugi (ili više njih). Upravo zbog te činjenice cijena korištenja tako ostvarene veze je najjeftinija.

Ne. Veza ostvarena na taj način nije u doticaju sa bilo kojim segmentom postojeće zemaljske telekomunikacijske infrastrukture pa stoga vezu nije moguće ometati i prisluškivati.

Kvaliteta glasovne komunikacije IsatPhone 2  satelitskog telefona je na vrlo visokoj razini za što je zadužen posebno razvijen 2.4 kbps audio codec. Razgovor je jasan i čist uz visoku razumljivost.

Inmarsat Airtime je usluga korištenja satelitskog kapaciteta unutar mreže Inmarsatovih geostacionarnih satelita I-4 prilikom korištenja IsatPhone Pro satelitskih telefona i BGAN mobilnih IP terminala. Pojednostavljeno rečeno Inmarsat Airtime predstavlja određeni vid pretplate koju korisnik plaća na ime korištenja satelitskog kapaciteta.

Korištenje se naplaćuje po jedinstvenom cjeniku koji je propisao Inmarsat. Za detalje pogledajte cjenik.

Da. Inmarsat je omogućio slanje besplatnih SMS poruka korisnicima IsatPhone 2 satelitskih telefona korištenjem web sučelja na adresi www.message.inmarsat.com .

Ne. Dolazni pozivi kao i dolazne SMS poruke te poruke poslane sustavom Inmarsat-ovog web sučelja se ne naplaćuju. (www.message.inmarsat.com )

IsatPhone 2 koristi tehnološki vrlo sofisticiranu 3.7V akumulatorsku bateriju koja omogućuje rad do 8 sati u radnom režimu ili do 100 sati u Standby režimu. Baterija se može puniti uporabom standardnog zidnog AC punjača ili posredstvom 10-30 V DC adaptera-punjača namijenjenog radu iz vozila. Oba uređaja se isporučiju u kompletu sa IsatPhone 2 satelitskim telefonom. Punjenje baterije je također moguće i posredstvom USB priključka osobnog računala kao i uporabom raznih tipova solarnih panela koje proizvode neovisni proizvođači uz uvijet da zadovoljavaju tehničke zahtjeve te da su certificirani od strane Inmarsata.
Da bi se produžilo vrijeme korištenja baterije na samom IsatPhone 2 uređaju moguće je isključiti pozadinsko osvjetljenje zaslona te deaktivirati Bloetooth sučelje u koliko se ono ne koristi.

IsatPhone 2 ima ugrađeno micro USB sučelje koje mu omogućuje povezivanje sa osobnim računalom. Preko istog priključka moguće je ujedno i punjenje baterije. Za audio konekcije predviđen je 2.5mm konektor. Postoji također i antenski priključak namijenjen povezivanju sa baznim kućištem i dodatnom antenom. IsatPhone Pro je trenutno jedini satelitski telefon na tržištu koji podržava Bluetooth 2.0. Ta funkcija omogućuje uređaju smještaj na poziciju sa koje se može nesmetano koristiti bez uporabe ruku.

Prvenstveno robusnost izvedbe kućišta koje je napravljeno u skladu sa klasom zaštite IP54. To omogućuje uređaju otpornost na vlagu, prašinu te pad i ostale mehaničke udarce koji mogu nastati prilikom korištenja. Nadalje, specijalna izvedba baterije osigurava dugotrajan rad bez dodatnog punjenja, dok pregledno izvedena tipkovnica zajedno sa zaslonom visokog osvjetljenja olakšavaju snalaženje i odabir pojedinih funkcija. Ugrađena Micro USB i Bluetooth 2.0 sučelja omogućuju povezivanje sa osobnim računalom i raznolikom dodatnom opremom. IsatPhone 2  posjeduje i funkciju slanja GPS podataka pozicije na kojoj se korisnik trenutno nalazi u slučaju neposredne opasnosti. Alarm se šalje na unaprijed definiran telefonski broj i e-mail adresu u vidu tekstualne poruke (SMS) ili e-mail poruke.

IsatPhone 2 satelitski telefon namijenjen je svim korisnicima kojima je u svakom trenutku potrebna pouzdana i kvalitetna veza ostvarena sa bilo koje točke na svijetu, a da pri tome ni na koji način ne ovise o dostupnosti lokalne zemaljske telekomunikacijske infrastrukture.

Rukovanje je zaista vrlo jednostavno i uvelike podsjeća na rukovanje sa mobilnnim telefonom. Da bi rukovanje bilo što jednostavnije dostupan je veliki broj dodatne opreme.

Dodatna oprema za IsatPhone 2 namijenjena je zadovoljavanju specifičnih potreba korisnika te tako na tržištu postoji veliki izbor brojnih proizvođača. Dodatnu opremu čine bazna kućišta (Docking Units), solarni punjači (Solar Charges), Bluetooth naglavne mikrotelefonske kombinacije (Bluetooth Headsets) te razni modeli prenosnih torbi i zaštitno-transportnih kovčežića (Carryng & Transport Cases). Osim spomenute opreme svakako treba napomenuti razne tipove antena i antenskih kabela namijenjenih pojedinim specifičnim potrebama korisnika. Preporuka je koristiti samo dodatnu opremu koju je testirao i odobrio Inmarsat. Korištenjem neadekvatne i od Inmarsata necertificirane opreme može doći do oštećenje samog uređaja.

Prilikom kupnje IsatPhone 2 satelitskog telefona u kompletu se isporučuje:

– IsatPhone 2
– litij-ionska baterija
– univerzalni AC adapter za napajanje (sa 4 dodatna adaptera)
– adapter za napajanje i rad iz vozila ili plovila
– micro USB kabel
– trakasta narukvica za nošenje
– žičana mikrotelefonska kombinacija (Handsfree Headset)
– naputak za brzi start
– prateća dokumentacija (CD)

 

Ne. IsatPhone 2 servis pruža Inmarsat koji je u svojstvu davaoca satelitske usluge međunarodna organizacija čije su članice gotovo sve zemlje svijeta. Korištenje IsatPhone 2 satelitskog telefona u Republici Hrvatskoj zakonski je regulirano Općom dozvolom.

Zbog toga što IsatPhone 2 predstavlja uređaj najnovije generacije satelitskih telefona razvijen od strane Inmarsata sa ciljem pružanja globalnih komunikacijskih usluga posredstvom mreže vlastitih satelita. Najnovija primijenjena tehnološka dostignuća izdvojila su IsatPhone 2 iznad konkurencije što se najbolje vidi iz usporedne brošure.
Politikom cijena (Airtime) Inmarsat je daleko najpovoljniji, a ujedno i jedini globalni davaoc usluga. Upravo zbog tih činjenice veliki broj proizvođača prihvatio je izazov te tržištu ponudio veliki izbor dodatne opreme.

Da. Za područje Republike Hrvatske te za Bosnu i Hercegovinu ovašten partner za prodaju IsatPhone 2 satelitskih telefona je DELTAMEDIA d.o.o.

Usporedba
IsatPhone 2
 • Veličina (D x Š x V): 169 x 75 x 29mm
 • Težina: 316g
 • Trajanje baterije: 8 sati razgovora/160 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Sklopiva, usmjeriva
 • Izdrživost: IK04
 • Certifikat zaštite: IP65
 • Mreža: 3 geostacionarna satelita
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena spremljena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Gumb za praćenje, programirani gumb za pomoć dijeljenja lokacije putem SMS-a
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Da
 • Bluetooth: Da
IsatPhone Pro
 • Veličina (D x Š x V): 170 x 54 x 39mm
 • Težina: 279g
 • Trajanje baterije: 8 sati razgovora/100 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Sklopiva, usmjeriva
 • Izdrživost: N/A
 • Certifikat zaštite: IP54
 • Mreža: 3 geostacionarna satelita
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Dijeljenje lokacije korištenjem SMS-a i E-pošte
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Ne
 • Bluetooth: Da
Iridium Extreme™
 • Veličina (D x Š x V): 140 x 60 x 27mm
 • Težina: 247g
 • Trajanje baterije: 4 sati razgovora/30 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Uvlačiva, usmjeriva
 • Izdrživost: MIL-STD 810F
 • Certifikat zaštite: IP65
 • Mreža: 66 satelita u niskoj zemaljskoj orbiti
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena spremljena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Dijeljenje lokacije preko SMS-a, online praćenje preko SBD-a, programibilna SOS tipka
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Da
 • Bluetooth: Ne
Iridium 9555
 • Veličina (D x Š x V): 143 x 55 x 30mm
 • Težina: 266g
 • Trajanje baterije: 3 sati razgovora/30 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Uvlačiva, usmjeriva
 • Izdrživost: N/A
 • Certifikat zaštite: N/A
 • Mreža: 66 satelita u niskoj zemljinoj orbiti
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ako je antena pohranjena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: N/A
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Ne
 • Bluetooth: Ne
Thuraya XT
 • Veličina (D x Š x V): 128 x 53 x 26.5mm
 • Težina: 193g
 • Trajanje baterije: 6 sati razgovora/60 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Uvlačiva, usmjeriva
 • Izdrživost: IK03
 • Certifikat zaštite: IP54
 • Mreža: 2 geostacionarna satelita
 • Pokrivenost: Regionalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena spremljena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Funkcija GPS pomoći Thuraya SOS
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Da
 • Bluetooth: Da
Korisnici

IsatPhone satelitski telefon namijenjen je svim korisnicima kojima je u svakom trenutku potrebna pouzdana i kvalitetna veza ostvarena sa bilo koje točke na svijetu, a da pri tome ni na koji način ne ovise o dostupnosti i kvaliteti lokalne zemaljske telekomunikacijske infrastrukture. U slučaju da oba (ili više) korisnika koriste IsatPhone satelitske telefone veza se, posredstvom satelita, ostvaruje direktno.

Korisnike IsatPhone satelitskog telefona možemo podijeliti u četiri grupe:

 • Državna uprava, ministarstva, vladine institucije, vladine agencije, …
  • policija (temeljna, specijalna, granična, obalna straža)
  • vojska
  • sigurnosno-obaviještajne agencije
  • inspekcijske službe
  • Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Služba 112
  • vatrogasci
  • krizni stožeri gradova i županija
  • Ured Predsjednika Republike
 • Nevladine organizacije i udruge
 • Komercijalni korisnici
  • naftne kompanije
  • kompanije koje se bave eksploatacijom ruda
  • građevinske firme koje izvode radove na udaljenim lokacijama
  • firme koje se bave inspekcijskim nadzorima
  • firme koje vrše nadzor i upravljanje nad dalekovodima, naftovodima, plinovodima, željezničkom infrastrukturom, cestama, tunelima, ….
  • medijske kuće
  • osiguravajuća društva
  • zaštitarska društva
 • Nekomercijalni korisnici
  • pripadnici humanitarnih udruga
  • istraživači, znanstvenici
  • misionari
  • nautičari
  • turisti
  • avanturisti