Satelitski telefoni

ISATPHONE 2, pristupačan ručni satelitski telefon koji omogućuje upućivanje poziva bilo gdje širom svijeta

IsatPhone je satelitski telefon najnovije generacije koji komunikaciju ostvaruje posredstvom mreže geostacionarnih satelita u vlasništvu Inmarsata. Mrežu čine tri satelita iz serije I-4 (Inmarsat-4) te na taj način ujedno ostvaruju globalno pokrivanje zemlje satelitskim signalom. Ista mreža satelita osim za IsatPhone Pro koristi se i za BGAN servis (Broadband Global Area Network) – pokretne satelitske IP terminale (internet, web, e-mail, voice i video).

IsatPhone je vrlo kompaktan uređaj koji svojim oblikom i načinom uporabe uveliko podsjeća na mobilne telefone. Ipak, od klasičnih mobilnih telefona razlikuje se po tome što za svoj rad ne koristi mrežu zemaljskih lokalnih postaja (gsm ćelija) već se veza isključivo ostvaruje posredstvom satelita, zemaljskih satelitskih postaja i odgovarajuće zemaljske infrastrukturne podrške nacionalnih telekom operatora. Inmarsat je trenutno jedini globalni davaoc satelitskih telefonskih i BGAN usluga upravo zbog činjenice da u 100%-tnom vlasništvu posjeduje vlastitu mrežu satelita te mrežu zemaljskih satelitskih postaja.

IsatPhone je prvenstveno dizajniran kao robustan i vrlo pouzdan uređaj – posjeduje ugrađenu preklopnu antenu (slika) koja mu omogućuje dvosmjernu vezu sa satelitom. Odlikuje se specijalnim kućištem izvedenim u klasi zaštite IP53 te je kao takav otporan na vlagu, prašinu, pad i mehanička oštećenja (slika). IsatPhone ima ugrađena Micro USB i Bluetooth sučelja te priključke za mikrofon/slušalice i vanjsku antenu (kada se koristi iz zatvorene prostorije). Rad je moguć u vrlo širokom rasponu temperatura od -20ºC do +55ºC. Za detaljnije tehničke značajke pogledajte.

Poput mobilnih telefona i IsatPhone koristi SIM karticu (Subscription Identity Module – korisnički identifikacijski modul) u kojoj su pohranjeni podaci o korisniku. Korisnik, nakon što odabere i ugovori određeni pretplatnički model (Inmarsat Airtime), dobiva svoju SIM karticu nakon čega može početi sa korištenjem uređaja. Korisnički račun se (poput pretplate za mobilne telefone) može zatim dopunjavati, mijenjati, a sve u skladu sa trenutnim potrebama korisnika.

Kako bi na vrlo turbulentnom satelitskom telekomunikacijskom tržištu postao lider Inmarsat je odlučio politikom cijena preteći svoje konkurente (Glaobalstar, Iridium, Thuraya) te ujedno postati jaka konkurencija nacionalnim telekom operatorima mobilne telefonije. To je postignuto prvenstveno najnižom cijenom usluge koja je globalno određena na 0.99 USD za jednu minutu telefonskog razgovora ostvarenog sa bilo koje lokacije na svijetu. Odmah je uočljivo da je tako definirana cijena značajno niža od cijena koje nacionalni telekom operatori obračunava u sustavu Roaminga.

Nadalje, korisnici IsatPhone satelitskih telefona više ne ovise o dostupnosti odnosno pokrivenosti određene lokacije gsm signalom sa koje se želi ostvariti veza – Inmarsatovi sateliti pokrivaju 93% ukupne zemljine površine što znači da se telefonski razgovori podjednako dobro mogu ostvariti sa bilo koje točke na kopnu ili moru. Izuzetak čine samo Sjeverni i Južni pol.

Za korištenje IsatPhone satelitskog telefona nisu potrebne posebne dozvole s obzirom da je njegov rad u Hrvatskoj reguliran Općom dozvolom.

Kako funkcionira

Satelitski telefon IsatPhone za ostvarenje veze koristi mrežu od tri Inmarsatova satelita I-4 najnovije generacije. Bez obzira gdje se korisnik trenutno nalazi IsatPhone će najprije registrirati i pohraniti GPS podatke dotične lokacije (GPS Fix) te ih proslijediti na odgovarajući satelit. Satelit će zatim dodijeliti najoptimalniji komunikacijski kanal sa korisnikom te signal proslijediti zemaljskoj satelitskoj postaji, a ova posredstvom zemaljske telekomunikacijske infrastrukture povezati ga sa krajnjim korisnikom. U koliko i krajnji korisnik (ili više njih) također koriste IsatPhone, zemaljska satelitska postaja će tada signal proslijediti ponovno na odgovarajući satelit koji će ga dostaviti krajnjim korisnicima.

Tako ostvarena veza ni na koji način neće imati doticaja sa zamaljskom telekomunikacijskom infrastrukturom te ju stoga neće biti moguće ometati i prisluškivati.

 • ugrađena preklopna antena se postavlja u radni položaj
 • IsatPhone pohranjuje GPS podatke lokacije na kojoj se korisnik trenutno nalazi
 • signal sa GPS podacima se šalje na satelit – satelit dodijeljuje najoptimalniji komunikacijski kanal
 • IsatPhone Pro satelitskom telefonu korisnika
 • korisnik bira željeni broj sugovornika
  satelit prihvaća signal te ga prosljeđuje zemaljskoj satelitskoj postaji koja zatim:
 1. posredstvom zemaljske telekomunikacijske infrastrukture uspostavlja poziv sa krajnjim korisnikom na njegov fiksni ili mobilni telefon
 2. šalje signal ponovno na satelit koji ga prosljeđuje krajnjem korisniku (ako i on koristi IsatPhone Pro satelitski telefon)
Pitanja i odgovori

IsatPhone Pro je kompaktan mobilni satelitski telefon koji vezu sa suguvornikom ostavaruje posredstvom mreže od tri geostacionarna satelita I-4 u vlasništvu Inmarsata.

IsatPhone Pro je originalni i jedinstven proizvod Inmarsata.

Ekskluzivni proizvođač IsatPhone Pro satelitskog telefona je kompanija Elcoteq SE (www.elcoteq.com) sa sjedištem u Tallinnu, Estonija. Elcoteq SE je treći svjetski proizvođač mobilnih telefona te kotira na Helsinškoj burzi telnoloških dionica (NASDAQ).

Bilo gdje na svijetu osim na Južnom i Sjevernom polu. Za detaljnu mapu pokrivenosti signala pogledajte kartu pokrivenosti signala.

Može. S obzirom da je Inmarsat omogućio globalnu zemljinu pokrivenost satelitskim signalom IsatPhone Pro je moguće podjednako kvalitetno koristiti sa bilo koje lokacije na svijetu bez obzira da li se veza ostvaruje sa kopna ili mora. Iznimke jedino čine Južni i Sjeverni pol.

Može. Iako to nije prvobitna namjena IsatPhone Pro se može koristiti i kao GPS uređaj. Za kontinuirani prikaz pozicije potrebno ga je povezati sa osobnim računalom.

Da. Imnarsat je za podatkovne komunikacije osigurao brzine od 20 kbps. S obzirom da IsatPhone Pro ima ugrađena Micro USB i Bluetooth 2.0 sučelja moguće ga je vrlo jednostavno povezati sa osobnim računalom i ostalom dodatnom opremom.

Satelitski telefon IsatPhone Pro za ostvarenje veze koristi mrežu od tri Inmarsatova satelita I-4 najnovije generacije. Bez obzira gdje se korisnik trenutno nalazi IsatPhone Pro će najprije pohraniti GPS podatke dotične lokacije (GPS Fix) te ih proslijediti na odgovarajući satelit. Satelit će zatim dodijeliti najoptimalniji komunikacijski kanal sa korisnikom te signal proslijediti zemaljskoj satelitskoj postaji, a ova posredstvom zemaljske telekomunikacijske infrastrukture povezati ga sa krajnjim korisnikom. U koliko i krajnji korisnik (ili više njih) također koristi IsatPhone Pro, zemaljska satelitska postaja će tada signal proslijediti ponovno na odgovarajući satelit koji će ga dostaviti krajnjem korisniku. Poput mobilnih telefona i IsatPhone Pro koristi SIM karticu.

SIM kartica je čip utisnut u plastični nosač koji služi za identifikaciju, uporabu i korištenje IsatPhone Pro satelitskog telefona identično načinu na koji se kartica koristi i kod mobilnih telefona. SIM kartica ujedno predstavlja i korisnički račun sa svim potrebnim informacijama vezano za pretplatu i odabir servisa. Pretplatnička SIM kartica se jednostavno može prebaciti iz jednog IsatPhone Pro uređaja u drugi.

Da. U tom slučaju oba (ili više) korisnika u potpunosti ne ovise o dostupnosti zemaljske telekomunikacijske infrastrukture jer se veza, posredstvom satelita, ostvaruje direktno sa jednog IsatPhone Pro uređaja na drugi (ili više njih). Upravo zbog te činjenice cijena korištenja tako ostvarene veze je najjeftinija.

Ne. Veza ostvarena na taj način nije u doticaju sa bilo kojim segmentom postojeće zemaljske telekomunikacijske infrastrukture pa stoga vezu nije moguće ometati i prisluškivati.

Kvaliteta glasovne komunikacije IsatPhone Pro satelitskog telefona je na vrlo visokoj razini za što je zadužen posebno razvijen 2.4 kbps audio codec. Razgovor je jasan i čist uz visoku razumljivost.

Inmarsat Airtime je usluga korištenja satelitskog kapaciteta unutar mreže Inmarsatovih geostacionarnih satelita I-4 prilikom korištenja IsatPhone Pro satelitskih telefona i BGAN mobilnih IP terminala. Pojednostavljeno rečeno Inmarsat Airtime predstavlja određeni vid pretplate koju korisnik plaća na ime korištenja satelitskog kapaciteta.

Korištenje se naplaćuje po jedinstvenom cjeniku koji je propisao Inmarsat. Za detalje pogledajte cjenik.

Da. Inmarsat je omogućio slanje besplatnih SMS poruka korisnicima IsatPhone Pro satelitskih telefona korištenjem web sučelja na adresi www.message.inmarsat.com .

Ne. Dolazni pozivi kao i dolazne SMS poruke te poruke poslane sustavom Inmarsat-ovog web sučelja se ne naplaćuju. (www.message.inmarsat.com )

IsatPhone Pro koristi tehnološki vrlo sofisticiranu 3.7V akumulatorsku bateriju koja omogućuje rad do 8 sati u radnom režimu ili do 100 sati u Standby režimu. Baterija se može puniti uporabom standardnog zidnog AC punjača ili posredstvom 10-30 V DC adaptera-punjača namijenjenog radu iz vozila. Oba uređaja se isporučiju u kompletu sa IsatPhone Pro satelitskim telefonom. Punjenje baterije je također moguće i posredstvom USB priključka osobnog računala kao i uporabom raznih tipova solarnih panela koje proizvode neovisni proizvođači uz uvijet da zadovoljavaju tehničke zahtjeve te da su certificirani od strane Inmarsata.
Da bi se produžilo vrijeme korištenja baterije na samom IsatPhone Pro uređaju moguće je isključiti pozadinsko osvjetljenje zaslona te deaktivirati Bloetooth sučelje u koliko se ono ne koristi.

IsatPhone Pro ima ugrađeno micro USB sučelje koje mu omogućuje povezivanje sa osobnim računalom. Preko istog priključka moguće je ujedno i punjenje baterije. Za audio konekcije predviđen je 2.5mm konektor. Postoji također i antenski priključak namijenjen povezivanju sa baznim kućištem i dodatnom antenom. IsatPhone Pro je trenutno jedini satelitski telefon na tržištu koji podržava Bluetooth 2.0. Ta funkcija omogućuje uređaju smještaj na poziciju sa koje se može nesmetano koristiti bez uporabe ruku.

Prvenstveno robusnost izvedbe kućišta koje je napravljeno u skladu sa klasom zaštite IP54. To omogućuje uređaju otpornost na vlagu, prašinu te pad i ostale mehaničke udarce koji mogu nastati prilikom korištenja. Nadalje, specijalna izvedba baterije osigurava dugotrajan rad bez dodatnog punjenja, dok pregledno izvedena tipkovnica zajedno sa zaslonom visokog osvjetljenja olakšavaju snalaženje i odabir pojedinih funkcija. Ugrađena Micro USB i Bluetooth 2.0 sučelja omogućuju povezivanje sa osobnim računalom i raznolikom dodatnom opremom. IsatPhone Pro posjeduje i funkciju slanja GPS podataka pozicije na kojoj se korisnik trenutno nalazi u slučaju neposredne opasnosti. Alarm se šalje na unaprijed definiran telefonski broj i e-mail adresu u vidu tekstualne poruke (SMS) ili e-mail poruke.

IsatPhone Pro satelitski telefon namijenjen je svim korisnicima kojima je u svakom trenutku potrebna pouzdana i kvalitetna veza ostvarena sa bilo koje točke na svijetu, a da pri tome ni na koji način ne ovise o dostupnosti lokalne zemaljske telekomunikacijske infrastrukture.

Rukovanje je zaista vrlo jednostavno i uvelike podsjeća na rukovanje sa mobilnnim telefonom. Da bi rukovanje bilo što jednostavnije dostupan je veliki broj dodatne opreme.

Dodatna oprema za IsatPhone Pro namijenjena je zadovoljavanju specifičnih potreba korisnika te tako na tržištu postoji veliki izbor brojnih proizvođača. Dodatnu opremu čine bazna kućišta (Docking Units), solarni punjači (Solar Charges), Bluetooth naglavne mikrotelefonske kombinacije (Bluetooth Headsets) te razni modeli prenosnih torbi i zaštitno-transportnih kovčežića (Carryng & Transport Cases). Osim spomenute opreme svakako treba napomenuti razne tipove antena i antenskih kabela namijenjenih pojedinim specifičnim potrebama korisnika. Preporuka je koristiti samo dodatnu opremu koju je testirao i odobrio Inmarsat. Korištenjem neadekvatne i od Inmarsata necertificirane opreme može doći do oštećenje samog uređaja.

Prilikom kupnje IsatPhone Pro satelitskog telefona u kompletu se isporučuje:

– IsatPhone Pro
– litij-ionska baterija
– univerzalni AC adapter za napajanje (sa 4 dodatna adaptera)
– adapter za napajanje i rad iz vozila ili plovila
– micro USB kabel
– trakasta narukvica za nošenje
– žičana mikrotelefonska kombinacija (Handsfree Headset)
– naputak za brzi start
– prateća dokumentacija (CD)

 

Ne. IsatPhone Pro servis pruža Inmarsat koji je u svojstvu davaoca satelitske usluge međunarodna organizacija čije su članice gotovo sve zemlje svijeta. Korištenje IsatPhone Pro satelitskog telefona u Republici Hrvatskoj zakonski je regulirano Općom dozvolom.

Zbog toga što IsatPhone Pro predstavlja uređaj najnovije generacije satelitskih telefona razvijen od strane Inmarsata sa ciljem pružanja globalnih komunikacijskih usluga posredstvom mreže vlastitih satelita. Najnovija primijenjena tehnološka dostignuća izdvojila su IsatPhone Pro iznad konkurencije što se najbolje vidi iz usporedne brošure.
Politikom cijena (Airtime) Inmarsat je daleko najpovoljniji, a ujedno i jedini globalni davaoc usluga. Upravo zbog tih činjenice veliki broj proizvođača prihvatio je izazov te tržištu ponudio veliki izbor dodatne opreme.

Da. Za područje Republike Hrvatske te za Bosnu i Hercegovinu ovašten partner za prodaju IsatPhone Pro satelitskih telefona je DELTAMEDIA d.o.o.

Usporedba
IsatPhone 2
 • Veličina (D x Š x V): 169 x 75 x 29mm
 • Težina: 316g
 • Trajanje baterije: 8 sati razgovora/160 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Sklopiva, usmjeriva
 • Izdrživost: IK04
 • Certifikat zaštite: IP65
 • Mreža: 3 geostacionarna satelita
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena spremljena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Gumb za praćenje, programirani gumb za pomoć dijeljenja lokacije putem SMS-a
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Da
 • Bluetooth: Da
IsatPhone Pro
 • Veličina (D x Š x V): 170 x 54 x 39mm
 • Težina: 279g
 • Trajanje baterije: 8 sati razgovora/100 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Sklopiva, usmjeriva
 • Izdrživost: N/A
 • Certifikat zaštite: IP54
 • Mreža: 3 geostacionarna satelita
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Dijeljenje lokacije korištenjem SMS-a i E-pošte
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Ne
 • Bluetooth: Da
Iridium Extreme™
 • Veličina (D x Š x V): 140 x 60 x 27mm
 • Težina: 247g
 • Trajanje baterije: 4 sati razgovora/30 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Uvlačiva, usmjeriva
 • Izdrživost: MIL-STD 810F
 • Certifikat zaštite: IP65
 • Mreža: 66 satelita u niskoj zemaljskoj orbiti
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena spremljena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Dijeljenje lokacije preko SMS-a, online praćenje preko SBD-a, programibilna SOS tipka
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Da
 • Bluetooth: Ne
Iridium 9555
 • Veličina (D x Š x V): 143 x 55 x 30mm
 • Težina: 266g
 • Trajanje baterije: 3 sati razgovora/30 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Uvlačiva, usmjeriva
 • Izdrživost: N/A
 • Certifikat zaštite: N/A
 • Mreža: 66 satelita u niskoj zemljinoj orbiti
 • Pokrivenost: Globalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ako je antena pohranjena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: N/A
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Ne
 • Bluetooth: Ne
Thuraya XT
 • Veličina (D x Š x V): 128 x 53 x 26.5mm
 • Težina: 193g
 • Trajanje baterije: 6 sati razgovora/60 sati pripravnosti
 • Dizajn antene: Uvlačiva, usmjeriva
 • Izdrživost: IK03
 • Certifikat zaštite: IP54
 • Mreža: 2 geostacionarna satelita
 • Pokrivenost: Regionalna
 • Dolazeći pozivi: Alarm dolazećih poziva ukoliko je antena spremljena ili aktivna
 • SMS: Podržan
 • Usluge temeljene na lokaciji: Funkcija GPS pomoći Thuraya SOS
 • Služba za koordinaciju intervencija u hitnim slučajevima: Da
 • Bluetooth: Da
Korisnici

IsatPhone satelitski telefon namijenjen je svim korisnicima kojima je u svakom trenutku potrebna pouzdana i kvalitetna veza ostvarena sa bilo koje točke na svijetu, a da pri tome ni na koji način ne ovise o dostupnosti i kvaliteti lokalne zemaljske telekomunikacijske infrastrukture. U slučaju da oba (ili više) korisnika koriste IsatPhone satelitske telefone veza se, posredstvom satelita, ostvaruje direktno.

Korisnike IsatPhone satelitskog telefona možemo podijeliti u četiri grupe:

 • Državna uprava, ministarstva, vladine institucije, vladine agencije, …
  • policija (temeljna, specijalna, granična, obalna straža)
  • vojska
  • sigurnosno-obaviještajne agencije
  • inspekcijske službe
  • Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Služba 112
  • vatrogasci
  • krizni stožeri gradova i županija
  • Ured Predsjednika Republike
 • Nevladine organizacije i udruge
 • Komercijalni korisnici
  • naftne kompanije
  • kompanije koje se bave eksploatacijom ruda
  • građevinske firme koje izvode radove na udaljenim lokacijama
  • firme koje se bave inspekcijskim nadzorima
  • firme koje vrše nadzor i upravljanje nad dalekovodima, naftovodima, plinovodima, željezničkom infrastrukturom, cestama, tunelima, ….
  • medijske kuće
  • osiguravajuća društva
  • zaštitarska društva
 • Nekomercijalni korisnici
  • pripadnici humanitarnih udruga
  • istraživači, znanstvenici
  • misionari
  • nautičari
  • turisti
  • avanturisti
Proizvodi

IsatPhone 2

Nova generacija IsatPhone 2 pridružuje se našem IsatPhone Pro portfelju ručnih satelitskih telefona donoseći veći izbor kupcima koji žele dokazanu pouzdanost koju pruža Inmarsat.

IsatPhone 2 je zahtjevan telefon za zahtjevan svijet. Robusna slušalica dizajnirana je da izdrži sve situacije koje se mogu pojaviti u prirodi – od visokih vrućina do ledenih mećava, pustinjskih pješčanih oluja ili monsunskih kiša. Nudi neusporedivo trajanje baterije – do 8 sati razgovora i do 160 sati u stanju mirovanja.

Dizajn i mogućnosti IsatPhone 2, uključujući sigurnosne značajke, zajedno čine idealan odabir za najzahtjevnije korisnike u sektorima kao što su državna uprava, nafta i plin, sigurnosne tvrtke, nevladine organizacije i mediji.

 • Visoka pouzdanost
 • Izuzetna kvaliteta glasa
 • Govorna pošta, tekstualne SMS i e-poruke
 • Prošireni kapacitet baterije
 • Gumb za pomoć – simultano šalje podatke o korisničkoj GPS lokaciji i tekst na unaprijed predefinirane brojeve za hitne slučajeve
 • Praćenje – po potrebi šalje podatke o geo-lokaciji
 • Bluetooth za upotrebu bez ruku
 • Upozorenja o dolaznom pozivu i sa zaklopljenom antenom
 • Ergonomsko i robusno kućište

IsatPhone 2 Vehicular Antenna

Vanjska aktivna antena s mogućnošću montiranja u vozilo koja omogućuje komunikaciju sa satelitom tijekom vožnje u vozilu ili plovilu.
Ova antena naročito je pogodna korisnicima koji često putuju, a u svakom trenutku moraju biti u mogućnosti ostvariti telefonsku vezu bilo sa neke fiksne lokacije ili iz vozila. Od neprocijenjive koristi je i svim onim korisnicima koji rade na terenu, najčešće iz montažnih objekata (npr. kontejneri), a vezu moraju ostvariti iz zatvorenog prostora.
IsatPhone Vehicular antena odlikuje se elegantnim dizajnom te sadrži specijalno prilagodljiv kabel za jednostavnu instalaciju, dodatak za hands-free razgovor i dvostruki USB priključak koji omogućuje istovremeno korištenje i punjenje IsatPhone 2 satelitskog telefona.

 • Aktivna antena s izvrsnom kvalitetom poziva bez prekida
 • Elegantan dizajn antene s plug-and-play tehnologijom
 • Dvostruki USB punjač omogućuje vam istovremeno napajanje antene i punjenje IsatPhone 2 satelitskog telefona
 • Adapter koji omogućuje hands-free uporabu vašeg IsatPhone 2 satelitskog telefona
 • Jedan tanki i dug te prilagodljiv kabel koji olakšava povezivanje telefona sa antenom