Što je BGAN?

BGAN (Broadband Global Area Network) je sinonim za Inmarsatov sustav širokopojasne satelitske komunikacijske mreže globalnog pokrivanja. Korištenjem BGAN satelitske Land Mobile terminalne opreme moguće je uspostaviti širokopojasnu komunikaciju (voice, data, e-mail, internet) s bilo koje točke na svijetu s korisnicima koji se također mogu nalaziti bilo gdje na svijetu. Komunikacija se odvija posredstvom Inmarsatovih geostacionarnih satelita najnovije generacije I-4 koji omogućuju globalnu pokrivenost signalom. Zemaljsku infrastrukturnu podršku kao i ostale dodatne servise i usluge pruža Stratos Global, kompanija u 100%-tnom vlasništvu Inmarsata. Komunikacijski protokoli koje podržava BGAN su TCP/IP, UDP/IP i Circuit-switched network.

Inmarsat BGAN radi u frekvencijskom području L Banda (Transmit: 1626.5 MHz – 1660.5 MHz; Receive: 1525 MHz – 1559 MHz). Najveća prednost L Banda je mala osjetljivost na vremenske nepogode te ne zahtijeva velike antene i preciznu usmjerenost. Nedostatak je ograničeni kapacitet koji se može prenijeti.

Inmarsatov BGAN omogućava uz telefoniju i dvosmjerni prijenos podataka s brzinama do 492 kbps. Više nego dovoljno za kritične komunikacije.

U Republici Hrvatskoj je, kao i u većini zamalja, područje uporabe BGAN satelitskih terminala i satelitskih telefona  regulirano općom dozvolom OD-97 koju je izdala Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije te se temeljem toga ne naplaćuju naknade za korištenje radiofrekvencijskog spektra.

Podijeli:

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Vezane objave

Što je BGAN?

BGAN (Broadband Global Area Network) je sinonim za Inmarsatov sustav širokopojasne satelitske komunikacijske mreže globalnog pokrivanja. Korištenjem BGAN satelitske Land Mobile terminalne opreme moguće je

Što je VSAT?

VSAT je sustav dvosmjerne satelitske komunikacije namijenjene privatnim mrežama korištenjem manjih satelitskih terminalnih postaja. Pojam VSAT je akronim i dolazi od Very Small Aperture Terminal (postaje