Što je BGAN?

BGAN (Broadband Global Area Network) je sinonim za Inmarsatov sustav širokopojasne satelitske komunikacijske mreže globalnog pokrivanja. Korištenjem BGAN satelitske Land Mobile terminalne opreme moguće je uspostaviti širokopojasnu komunikaciju (voice, data, e-mail, internet) s bilo koje točke na svijetu s korisnicima koji se također mogu nalaziti bilo gdje na svijetu. Komunikacija se odvija posredstvom Inmarsatovih geostacionarnih satelita najnovije generacije I-4 koji omogućuju globalnu pokrivenost signalom. Zemaljsku infrastrukturnu podršku kao i ostale dodatne servise i usluge pruža Stratos Global, kompanija u 100%-tnom vlasništvu Inmarsata. Komunikacijski protokoli koje podržava BGAN su TCP/IP, UDP/IP i Circuit-switched network.

Inmarsat BGAN radi u frekvencijskom području L Banda (Transmit: 1626.5 MHz – 1660.5 MHz; Receive: 1525 MHz – 1559 MHz). Najveća prednost L Banda je mala osjetljivost na vremenske nepogode te ne zahtijeva velike antene i preciznu usmjerenost. Nedostatak je ograničeni kapacitet koji se može prenijeti.

Inmarsatov BGAN omogućava uz telefoniju i dvosmjerni prijenos podataka s brzinama do 492 kbps. Više nego dovoljno za kritične komunikacije.

U Republici Hrvatskoj je, kao i u većini zamalja, područje uporabe BGAN satelitskih terminala i satelitskih telefona  regulirano općom dozvolom OD-97 koju je izdala Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije te se temeljem toga ne naplaćuju naknade za korištenje radiofrekvencijskog spektra.

Podijeli

Podijeli objavu na Facebooku
Podijeli objavu na Twitter
Podijeli objavu na Linkdinu
Podijeli objavu na Pinterestu

Kritična komunikacija

Od početka rata u Ukrajini enormno je porasla potražnja za satelitskim telefonima i satelitskim terminalima. Kriza čipova i ostalih sofisticiranih elektroničkih komponenti ovu je situaciju

Pročitaj više »

Novi ISO 27001:2022

Tehnološki napredak u zadnjih 20 godina iz temelja je promijenio radne procese. Tada, manje od 7% svjetske populacije, koristilo je informatičke tehnologije ili bilo „online“.

Pročitaj više »

Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti

Pročitaj više »