Što je VSAT?

VSAT je sustav dvosmjerne satelitske komunikacije namijenjene privatnim mrežama korištenjem manjih satelitskih terminalnih postaja. Pojam VSAT je akronim i dolazi od Very Small Aperture Terminal (postaje vrlo malih dimenzija antena) u što se ubrajaju terminali sa antenama od 0.6 do 3.7 metara. VSAT-i se koriste najčešće za prijenos podataka (data), ali i za prijenos zvuka (telefon – voice) i fax-a. Svaki terminal sastoji se od vanjske jedinice (ODU – Out Door Unit) i unutarnje jedinice (IDU – In Door Unit). Vanjsku jedinicu predstavlja satelitska primo-predajna antena sa pripadajućom opremom dok unutarnju jedinicu predstavlja satelitski modem. Obje jedinice međusobno su povezane komunikacijskim i napajačkim kabelima.

Primjena VSAT-a je vrlo široka jer omogućuje povezivanje udaljenih lokacija gdje najčešće uopće ne postoji zemaljska telekomunikacijska infrastruktura ili ona nije dovoljno pouzdana – npr. naftne platforme smještene usred pustinje ili oceana.

Svaka VSAT mreža projektira se po specifičnim potrebama korisnika gdje se definira broj lokacija, brzina prijenosa te način povezivanja sa postojećom  lokalnom mrežom.

Odlukom Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije korištenje VSAT-a izuzeto je od plaćanja naknade za korištenje radio-frekvencijskog spektra te je shodno tome njihov rad pokriven tzv. Općim dozvolama.

Podijeli

Podijeli objavu na Facebooku
Podijeli objavu na Twitter
Podijeli objavu na Linkdinu
Podijeli objavu na Pinterestu

Kritična komunikacija

Od početka rata u Ukrajini enormno je porasla potražnja za satelitskim telefonima i satelitskim terminalima. Kriza čipova i ostalih sofisticiranih elektroničkih komponenti ovu je situaciju

Pročitaj više »

Novi ISO 27001:2022

Tehnološki napredak u zadnjih 20 godina iz temelja je promijenio radne procese. Tada, manje od 7% svjetske populacije, koristilo je informatičke tehnologije ili bilo „online“.

Pročitaj više »

Financijska tržišta

Turbulentan tjedan na financijskim tržištima. Gotovo sve kategorije imovine su izgubile na vrijednosti, možda s izuzetkom energije čija je cijena poprilično volatilna i u zavisnosti

Pročitaj više »